De Utrechtse politiek heeft wisselend gereageerd op het nieuws dat burgemeester Jan van Zanen vertrekt naar Den Haag. Veel politici vinden het vooral jammer dan Van Zanen weggaat.

Zo noemt Heleen de Boer van GroenLinks Van Zanen een burgemeester van en voor alle Utrechters. "Juist daarom is het jammer dat hij weggaat. We feliciteren hem van harte. Aan speculeren over opvolgers ben ik nog niet toe. Het worden hoe dan ook grote schoenen om te vullen."

Rachel Streefland (ChristenUnie) zegt te balen van het nieuws. "Compliment voor Van Zanen. Den Haag heeft een goede burgervader aangetrokken. Voor ons als prachtige stad is zijn vertrek zeer jammer.

"Het vertrek van onze burgemeester komt als een verrassing en is balen voor onze stad. Utrecht zal haar ervaren burgemeester van en voor iedereen gaan missen", zegt Rick van der Zweth namens de PvdA.

Net als Van der Zweth is ook VVD'er Dimitri Gilissen verrast door het nieuws. "Verrast door het onverwachte vertrek van onze burgemeester naar Den Haag. Utrecht gaat haar bevlogen en betrokken burgervader missen."

Cees Bos van Stadsbelang Utrecht is iets minder positief. "Ik wens Van Zanen veel succes, maar ben persoonlijk zwaar teleurgesteld, zeker gezien zijn recente herbenoeming. De woorden die hij uitsprak ("Ik ben thuisgekomen in Utrecht", red.) en de bijzondere situatie waarin we zijn leiderschap hard nodig hebben."