Om overlast van ratten in Utrecht tegen te gaan, begint de gemeente deze week de grote campagne Rat in de stad, zo voorkom je dat.

De gemeente werkt hiervoor samen met woningcorporaties, de Universiteit Utrecht, de Dierenbescherming en de GGD. De partijen willen de rattenpopulatie in de stad beter beheersbaar maken.

De gemeente zet vooral in op preventie, zoals het weghalen van voedselbronnen en onderkomens van ratten. Zo roept de gemeente op om geen rommel in het park achter te laten en geen vogels te voeren.

Door in te zetten op preventie wordt dierenleed voorkomen en hoeven geen chemische bestrijdingsmiddelen in te worden gezet. In uitzonderlijke gevallen mag gif wel gebruikt worden.

Dierenbescherming: 'Ze zonder pardon opruimen, is onnodig wreed'

"Ratten zijn intelligente en sociale dieren", zegt Gemma Willemsen, manager Programma's en Lobby bij de Dierenbescherming. "Ze zonder pardon opruimen zonder de bron van de overlast eerst aan te pakken, is onnodig wreed. De inzet van de gemeente op publieksvoorlichting over een schone stad, waar ratten veel minder de kans krijgen om zich tot plaag te ontwikkelen, kan veel leed voorkomen."

Via verschillende communicatiemiddelen krijgen inwoners van de stad tips om de overlast van ratten in de openbare ruimte en in en rond het huis te voorkomen.

Zo is een animatie over de aanpak van rattenoverlast gemaakt, zet de gemeente sociale media in voor tips en tricks en is staat op de website van de gemeente informatie over de gezamenlijke aanpak van rattenoverlast. Ook komen er folders en posters in de stad te hangen.