Een aantal Utrechtse cultuurorganisaties kan hoogstwaarschijnlijk rekenen op financiële steun van de overheid vanwege de gevolgen van de coronacrisis. Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) stuurde woensdag een brief naar de Tweede Kamer met daarin de uitwerking van een noodpakket van 300 miljoen euro.

Naast 26 vanuit het Rijk gesubsidieerde instellingen, maken 5 Utrechtse instellingen op basis van de gestelde criteria ook kans op financiële steun. Het gaat om TivoliVredenburg, Centraal Museum, Stadsschouwburg Utrecht, Theater Kikker/Podium Hoge Woerd en Museum Speelklok.

Van Engelshoven eist wel dat lokale overheden ook een financiële bijdrage leveren. De gemeente Utrecht trekt hiervoor 1,55 miljoen euro uit. De provincie Utrecht wil 1 miljoen euro bijleggen.

De tegemoetkoming voor TivoliVredenburg komt in totaal op 2 miljoen euro uit. Verder gaat het om bijna 1,7 miljoen euro voor het Centraal Museum, 887.125 euro voor Stadsschouwburg Utrecht, 461.993 euro voor Museum Speelklok en 125.614 euro voor Theater Kikker/Podium Hoge Woerd.

Volgens de gemeente Utrecht blijft de situatie alarmerend voor een groot aantal makers en instellingen, omdat die buiten de boot dreigen te vallen. Uit een inventarisatie van de gemeente blijkt dat de door de gemeente gesubsidieerde instellingen in de periode tot 1 juli in totaal 4,75 miljoen euro schade lijden.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.