Rond de voormalige tegelfabriek aan de Jutfaseweg in Utrecht worden 38 woningen gebouwd. Het college van burgemeester en wethouders is woensdag akkoord gegaan met het plan van de ontwikkelaar.

Minimaal 55 procent van de 38 nieuwe woningen valt in de midden-koopcategorie. De overige woningen van het project vallen in de vrije koopsector. Er komen elf woningen met een tuin groter dan 150 vierkante meter.

De eigenaar van de voormalige tegelfabriek wil het monumentale deel van het pand renoveren en er acht appartementen maken op de begane grond. Een deel van het huidige pand moet worden gesloopt, om plaats te maken voor nieuwbouw.

Op de daken van de nieuwbouwwoningen komen zonnepanelen te liggen. Het binnenterrein is nu nog bestraat, maar maakt plaats voor groen. Het moet een aantrekkelijk gebied worden waar kinderen kunnen spelen en buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Veel gebruik van natuurlijke materialen

Bij de bouw worden zoveel mogelijk natuurlijke materialen gebruikt. Het gaat om materialen met een zo laag mogelijke milieubelasting, zoals kalkzandsteen, hout en metselwerk (klei).

"We zijn blij dat we in dit deel van Rivierenwijk woningen kunnen toevoegen. De grotere woningen zijn een toevoeging voor de wijk. Verder is het mooi dat het gebied hiermee een stuk groener wordt", zegt D66-wethouder Klaas Verschuure.

De ontwikkelaar gaat het plan de komende tijd verder uitwerken. Daarbij worden ook de omwonenden en belanghebbenden betrokken.