Wethouder Klaas Verschuure heeft dinsdagavond tijdens de raadsvergadering zijn zorgen geuit over de gevolgen van de coronacrisis op de werkgelegenheid in Utrecht. Volgens hem staan zo'n tienduizend banen onder druk.

Verschuure gaat uit van een economische krimp van 8 procent en een langzaam herstel. "Dat is behoorlijk heftig en het ziet ernaar uit dat we na de gezondheidscrisis ook een stevige economische crisis tegemoet gaan." Het aantal WW-uitkeringen stijgt volgens Verschuure nu al snel.

Niet alleen de horeca- en cultuursector zijn geraakt. Volgens Verschuure is er een breed effect: "60 procent van de niet-dienstverlenende bedrijven verwacht binnenkort mensen te moeten ontslaan of heeft dat al gedaan."

De wethouder vervolgt: "50 procent van de bedrijven vreest voor het voortbestaan. In de maakindustrie lopen de opdrachten terug, kennisinstellingen verliezen veel opdrachten, het mbo krijgt te weinig stageplekken en zzp'ers maken massaal gebruik van de WWZ."

"Gelukkig heeft het Rijk een heleboel maatregelen genomen waar wij gebruik van maken", aldus de wethouder. "We proberen dat lokaal te ondersteunen, maar ook onze middelen zijn beperkt."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.