Utrechtse horecazaken die al terrassen buiten hadden, krijgen straks ruimte om hun terras uit te breiden. Er gelden echter wel voorwaarden aan een uitbreiding en de plannen moeten vooraf goedgekeurd worden.

De mogelijkheid tot uitbreiding geldt tot 1 november. Zaken die voorheen geen stoelen en tafels buiten hadden staan, mogen die nu ook niet neerzetten.

Ook is het zo dat terrassen alleen qua omvang uitgebreid mogen worden. Er mogen geen extra plekken gecreëerd worden.

Daarnaast moet de volksgezondheid niet in gevaar komen. Bewoners moeten bijvoorbeeld nog veilig over straat kunnen en minimaal 1,5 meter afstand kunnen houden van de mensen op het terras. Ook moet het voor het personeel en de gasten van de horecazaak mogelijk zijn om afstand te houden.

Gemeente niet mee in plan van D66

In een eerder gepresenteerd plan van D66 werd onder meer geopperd om wegen en pleinen, bijvoorbeeld de Oudegracht en het Stadhuisplein, deels af te sluiten zodat er meer plek komt voor horeca. Hier is de gemeente niet in meegegaan. Een voorwaarde voor de uitbreiding is dat de stad toegankelijk blijft en de verkeersveiligheid gewaarborgd blijft.

Ook moeten horecaondernemers ervoor zorgen dat er niet te veel overlast voor omwonenden ontstaat en dat woningen bereikbaar moeten blijven.

In de binnenstad van Utrecht is de ruimte schaars. Buiten het centrum is meer ruimte voor uitbreiding van terrassen, aldus de gemeente.

Zo nodig worden regels aangepast

Als in de praktijk blijkt dat sommigen onderdelen niet werken, kan er worden bijgestuurd door de gemeente en worden de regels aangepast. Ook wordt gekeken naar hoe andere sectoren, zoals bijvoorbeeld de cultuur- en sportsector, extra gebruik kunnen maken van de publieke ruimte.

Vanaf vrijdag kunnen horecaondernemers een aanvraag voor uitbreiding van hun terras indienen bij de gemeente.