
UMC en Universiteit Utrecht begonnen met herplaatsen ex-proefdieren
De meeste van de herplaatste dieren zijn gefokt als proefdier, maar zijn vervolgens niet ingezet. Kleine knaagdieren die wel voor dierproeven worden ingezet, worden meestal gedood om na de proef de uitwerking van de proef op hun organen te kunnen bestuderen.
Bij grotere ex-proefdieren zoals honden en katten wordt vaak veel moeite gedaan om ze te herplaatsen. De Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht wilde dat dat voor kleine proefdieren ook zou gebeuren en zette met een aantal organisaties het project op.
Voor het project wordt samengewerkt met opvangcentrum Het Knagertje in Den Haag, de Dierenbescherming, Animal Rights, Stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren. Dankzij die instellingen is het gelukt om mensen te vinden die een ex-proefdier willen adopteren, zegt Wim de Leeuw, hoofd van de Instantie voor Dierenwelzijn.
Mensen die een ex-proefdier willen adopteren, krijgen daarover eerst een gesprek om te voorkomen dat impulsaankopen worden gedaan. Ook wordt gezorgd dat groepjes dieren die al veel bij elkaar waren ook bij elkaar blijven.