De voedselbanken in Utrecht zien hun voorraad tijdens de coronacrisis slinken en hopen dat er meer producten worden aangeleverd bij het centrale magazijn.

Nederlanders zijn gaan hamsteren, waardoor er minder producten zijn voor de deelnemers van de voedselbanken. "Onze voorraad vliegt erdoor", meldt Voedselbanken Utrecht. "Wij ontvangen graag houdbare en verse producten."

Door de grotere vraag naar voedselhulp, logistieke uitdagingen en ook extra hygiënemaatregelen is het moeilijker de voedselpakketten te verstrekken.

Voedselbanken Nederland is een publiekscampagne gestart en vraagt geld om de groei van voedselhulp aan te kunnen. Het doel is om landelijk minimaal 10 miljoen euro op te halen.

Het aanleveren van producten in Utrecht kan van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur bij het centrale magazijn aan de Arkansasdreef. Grotere hoeveelheden haalt de voedselbank graag op.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.