De politie heeft maandagmiddag op station Utrecht Centraal een man aangehouden die politieagenten dreigde te besmetten met het coronavirus. De 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats spuugde meerdere keren in de richting van de agenten.

De politie kreeg een melding over dat een man in een winkel voedsel had gestolen. Toen agenten daar aankwamen, lag de man op de grond.

Ze hielpen hem overeind en brachten hem naar een andere plek om de zaak af te kunnen handelen. Omdat de man wankel op zijn benen stond en waarschijnlijk te veel had gedronken, vroegen de agenten hem te gaan zitten.

De man werd door die vraag plotseling agressief en spuugde vijf keer in de richting van de agenten. Ze wisten het spuug te ontwijken en hebben de verdachte aangehouden. De zaak zal op 1 april behandeld worden in een snelrechtzitting.

De politie laat weten een zerotolerancebeleid te hanteren tegen verdachten die dreigen anderen te besmetten met het coronavirus door te spugen of te hoesten.

Agenten doen in zulke gevallen altijd aangifte van bedreiging of mishandeling.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.