De Utrechtse vervoerdersorganisatie U-OV roept reizigers op gewoon te betalen voor een rit met de bus. Er wordt regelmatig misbruik gemaakt van de maatregelen rond het coronavirus door niet in te checken in de bus.

In het openbaar vervoer gelden ook strenge regels om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Het feit dat er tijdelijk geen vervoersbewijzen in de bus verkocht worden, wordt door sommige reizigers als excuus gebruikt om gratis te reizen. Om contact tussen reizigers en buschauffeurs te verminderen moeten reizigers via de achterdeur instappen en daar inchecken.

Dat er geen vervoersbewijzen worden verkocht zorgt voor verwarring, maar U-OV benadrukt dat een geldig vervoersbewijs nog steeds verplicht is.

U-OV meldt: "We roepen iedereen op om gewoon te betalen voor je rit. Naast dat dit verplicht is, blijf je op deze manier het openbaar vervoer steunen. Deze steun kunnen we juist in deze tijd goed gebruiken."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.