De politie in Utrecht heeft maandag tientallen jongeren een waarschuwing gegeven en gewezen op hun verantwoordelijkheid omdat ze zich niet aan de instructies rondom de coronamaatregelen hielden. Ze waren aan het voetballen op een afgesloten terrein.

De politie meldt dat er een melding binnenkwam van ruim zeventig jongeren die aan het voetballen waren op een afgesloten voetbalveld.

De politie heeft daarop een megafoon gebruikt om de jongens op hun verantwoordelijkheid te wijzen. De jongeren hebben een waarschuwing gekregen omdat ze zich bevonden op een afgesloten terrein.

De overheid stuurde zondagochtend al een NL-Alert waarin werd opgeroepen de instructies omtrent de coronamaatregelen op te volgen. Vooral zaterdag bleek dat niet iedereen zich daaraan hield.

In het Máximapark in Leidsche Rijn en op de markt op het Vredenburg kwamen bijvoorbeeld nog steeds grote groepen mensen samen. Veel mensen laten via sociale media weten dat ze zich hieraan ergeren en roepen anderen op verantwoordelijk te nemen.

De politie heeft zondag een tekstkar bij het Máximapark geplaatst waarop staat dat mensen gepaste afstand van elkaar moeten houden.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.