Over de Oudegracht in Utrecht is een meterslange slinger opgehangen met daarop de tekst: 'Hierna kunnen we weer knuffelen'. De steunbetuiging hangt ter hoogte van de Vismarkt.

Vanwege het coronavirus wordt mensen geadviseerd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Knuffelen zit er nu dus even niet in. De initiatiefnemers willen met de slinger laten zien dat de maatregelen slechts tijdelijk zijn.

Op sommige plekken is het ondanks het advies van het kabinet toch druk. Dat was zaterdag bijvoorbeeld het geval in het Máximapark en ook op de markt op het Vredenburg.

Veel mensen laten via sociale media weten dat ze zich hieraan ergeren en roepen anderen op verantwoordelijk te nemen. De politie heeft zondag een tekstkar bij het Máximapark geplaatst waarop staat dat mensen gepaste afstand van elkaar moeten houden.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.