De gemeente Utrecht heeft bij afvalscheidingsstations extra maatregelen getroffen vanwege het coronavirus. Zo worden er nog maar tien auto's op het terrein toegelaten en wordt om extra aandacht voor hygiëne gevraagd.

In een bericht op sociale media schrijft de gemeente dat het momenteel erg druk is. De gemeente roept inwoners daarom op om alleen naar de afvalscheidingsstations te komen als dat nodig is.

De Landelijke Compostdag, die op zaterdag 28 maart gepland stond, is vanwege het coronavirus geannuleerd. Op deze dag wordt er bij de afvalscheidingsstations gratis compost uitgedeeld om daarmee het scheiden van afval te stimuleren. Mogelijk wordt het evenement verplaatst.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.