Door de nieuwe maatregelen die zondag werden afgekondigd om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het maandag erg rustig op straat. Zo ziet dat eruit in Utrecht.

Het kabinet kondigde zondag nieuwe maatregelen aan. Scholen, horecagelegenheden en sportclubs moeten tot en met 6 april gesloten blijven. (Foto: DUIC)

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) waarschuwde mensen op om nog voorzichtiger te zijn. Hij riep mensen op om te allen tijde 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren. (Foto: DUIC)

Als gevolg van de maatregelen worden zo'n beetje alle evenementen in maart afgelast. Daarnaast sluiten veel openbare gebouwen, zoals bibliotheken, dierentuinen en musea. (Foto: DUIC)

De gemeente Utrecht heeft besloten om ook de dienstverlening aan te passen. Inwoners wordt gevraagd alleen afspraken te maken voor spoedgevallen. (Foto: DUIC)

De NS liet vorige week al weten dat er minder treinen in de spits zouden gaan rijden. Het vervoersbedrijf liet toen al weten minder drukte te verwachten omdat premier Mark Rutte had opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken. (Foto: DUIC)

Nu ook de scholen gesloten zijn, is het erg rustig op Utrecht Centraal. (Foto: DUIC)

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.