De gemeente Utrecht laat weten de dienstverlening aan te passen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Er komen minder afspraakmomenten en inwoners worden daarom verzocht alleen een afspraak te maken voor spoedgevallen.

Spoedgevallen zijn bijvoorbeeld de aangiftes van een geboorte of overlijden. De gemeente gaat de komende dagen kijken welke diensten digitaal kunnen worden aangeboden. Verder overweegt de gemeente om slechts één locatie geopend te houden en om openingstijden aan te passen.

De gemeente heeft verder besloten de medische spreekuren voor daklozen zoveel mogelijk te laten doorgaan. Voor daklozen die besmet zijn met het COVID-19-virus is een pand van de gemeente beschikbaar voor opvang en zorg.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.