Honderden demonstranten van de Utrechtse Klimaatcoalitie, een verzameling van meerdere groepen klimaatactivisten loopt zaterdag een klimaatmars door de binnenstad van Utrecht om aan de gemeente duidelijk te maken dat ze vinden dat de gemeente zich onvoldoende inzet voor het klimaat.

De klimaatmars begon rond 12.30 uur op het Jaarbeursplein in Utrecht. Vanaf daar werd een ronde door de stad gelopen die eindigt bij het stadhuis aan de Stadhuisbrug in het centrum van de stad.

Het protest was een initiatief van de Utrechtse Klimaatcoalitie. Daaronder vallen verschillende groeperingen, waaronder Extinction Rebellion Utrecht, Amelisweerd Niet Geasfalteerd, Internationale Socialisten Utrecht en Code Rood.

De demonstranten willen dat de gemeente meer maatregelen omtrent het klimaat treft. Ze zijn van mening dat dit niet voldoende is gebeurd, sinds de gemeente vorig jaar de klimaatnoodtoestand uitriep. Ook kwamen zij met vijf eisen aan de gemeente, zoals het weren van auto's uit de binnenstad en gratis OV.

Daarnaast wordt er geëist dat de gemeente zich meer gaat inzetten om de Amelisweerd te behouden, dat er dit jaar nog 10.000 bomen bij worden geplant en dat de biodiversiteit binnen de gemeente wordt gestimuleerd.

De klimaatmars eindigde bij het stadhuis in het centrum van de stad. Daar worden de vijf eisen overhandigd aan de aanwezige raadsleden.