Een 39-jarige Utrechter en zijn 33-jarige broer uit Woerden zijn door de rechtbank veroordeeld tot acht jaar celstraf voor hun leidende rol in een drugsorganisatie in Utrecht. De twee hebben leiding gegeven aan een organisatie die hard- en softdrugs exporteerde. Vijf medeverdachten kregen celstraffen van tussen de negen maanden en zes jaar.

De twee veroordeelde broers zorgden ervoor dat amfetamine, MDMA, cocaïne en cannabis naar het transportbedrijf van een 61-jarige Utrechter en zijn 40-jarige zoon werden gebracht. Zij werkten mee aan de drugstransporten omdat ze ernstig bedreigd en geïntimideerd werden.

De twee hoofdverdachten bepaalden de hoeveelheden en soorten drugs die werden verhandeld. Ook waren ze bezig met het werven van geschikte chauffeurs voor de drugstransporten. Een transport naar Denemarken ging uiteindelijk niet door. Een ander, naar Zweden, lukte wel.

Vijf medeverdachten ook veroordeeld

De twee mannen die onder grote druk meewerkten aan de transporten, zijn ook veroordeeld. De rechtbank heeft bij hun straf rekening gehouden met de bedreiging en intimidatie die zij moesten ondergaan. De rechtbank neemt aan dat de vader en zoon veel angst en stress hebben ervaren.

Wel neemt de rechtbank het beide mannen kwalijk dat ze niet naar de politie zijn gegaan. De vader krijgt drie jaar celstraf, zijn zoon negen maanden.

Van de overige verdachten komen er twee uit Utrecht. Het gaat om een 39-jarige man die werd veroordeeld tot twaalf maanden cel voor zijn leidende rol in de organisatie en een 57-jarige man die de machine waarmee xtc-pillen gemaakt werden repareerde. Omdat hij de productie faciliteerde krijgt hij twaalf maanden celstraf, waarvan zes voorwaardelijk.

Een 51-jarige man uit Houten moet vier jaar de gevangenis in. Hij had een loods in Utrecht waar ruim 100 kilo MDMA lag.