Een 38-jarige man uit Enschede die verdacht wordt van het plegen van een woninginbraak door een babbeltruc in Utrecht, is woensdag door de rechter veroordeeld tot zes maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk.

De man pleegde op 7 december vorig jaar met twee handlangers een woninginbraak met behulp van een babbeltruc. De man probeerde het huis van het 77-jarige slachtoffer binnen te komen door te zeggen dat hij namens een klusbedrijf de kraan moest controleren.

De man en een van zijn handlangers leidden het slachtoffer en twee andere aanwezigen af, waarna een derde dader ongezien de trap naar de bovenverdieping opliep. De man voorkwam ondertussen dat het slachtoffer de keuken verliet.

Omstreeks 19.15 uur verlieten de verdachten de woning. De daders hadden gouden oorbellen van het slachtoffer gestolen. Ook probeerden ze een kluis open te breken, maar dat mislukte. Op de kluis werden later wel bloedsporen gevonden, wat leidde tot de opsporing van de 38-jarige man.

De officier van justitie nam het de man, ondanks zijn excuses tijdens de zitting, kwalijk dat hij op zo'n "schofterige manier misbruik had gemaakt van een kwetsbaar persoon". Het Openbaar Ministerie (OM) eiste daarom een onvoorwaardelijke celstraf van acht maanden. De rechter ging hier niet in mee en veroordeelde de man tot zes maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk.