Een ambtenaar van de gemeente Utrecht is in 2016 terecht ontslagen voor grensoverschrijdend en intimiderend gedrag op de werkvloer. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep dinsdag geoordeeld.

De senior medewerker werkte sinds 1993 bij de gemeente Utrecht en maakte onder meer seksistische en intimiderende opmerkingen. In 2016 werd door een collega een klacht ingediend vanwege structureel pesten en intimidatie. Na een onderzoek werd de man ontslagen vanwege plichtsverzuim.

De ambtenaar stapte daarop naar de rechter, maar kreeg te horen dat zijn ontslag terecht was. Ook de Centrale Raad van Beroep stelt nu in een hoger beroep dat zijn ontslag terecht was, onder meer omdat hij zorgde voor een onveilige werksfeer op de afdeling.

De ontslagen werknemer zou gezegd hebben collega's te kunnen maken of breken en maakte regelmatig seksistische opmerkingen. Soms raakte hij vrouwen ook ongevraagd aan. Daarnaast maakte hij kleinerende opmerkingen over het uiterlijk van medewerkers, schoot hij stukjes snot naar collega's en liet hij regelmatig boeren en winden.

Ontslagen werknemer noemt eigen gedrag 'humoristisch'

De man stuurde bovendien foto's naar collega's van een vrouwelijk geslachtsdeel met een geslachtsziekte omdat een vrouwelijke collega had verteld over een operatie aan haar vagina. Ook maakte hij "een volstrekt ongepast sinterklaasgedicht" voor een vrouwelijke collega die volgens de tekst "zou stinken en daarom zelfmoord moest plegen".

De ontslagen man noemde zijn gedrag "humoristisch" en "passend in de op de de afdeling heersende werksfeer".