Het Rijk investeert 10 miljoen euro om de Utrechtse wijk Overvecht een extra impuls te geven. Het geld wordt gebruikt voor werkgelegenheid, gezondheid, onderwijs, veiligheid en sociale verbondenheid. Daarnaast wordt geïnvesteerd in wonen, klimaatadaptie, energietransitie, groen en recreatie.

De gemeenten Utrecht, Zeist, Nieuwegein en Amersfoort vroegen vorig jaar samen met de provincie geld aan voor de verbetering van bepaalde wijken.

De aandachtspunten in deze wijken zijn erg verschillend, maar Overvecht scoort relatief laag op het gebied van sociaaleconomische ontwikkeling, leefbaarheid en duurzaamheid, en relatief hoog op criminaliteit. Samen krijgen de gemeenten in totaal 15 miljoen euro voor de verbetering van de wijken, waarvan 10 miljoen voor Overvecht is.

"In algemene zin gaat het goed met de regio Utrecht. De centrale ligging met goede verbindingen, de grote economische dynamiek, de goede voorzieningen en de aantrekkelijke omgeving zorgen ervoor dat mensen hier graag willen wonen, werken, studeren en recreëren", is te lezen in de aanvraag. Volgens de gemeenten profiteren bepaalde wijken echter onvoldoende van de groei van de regio.

Verantwoordelijk wethouder Klaas Verschuure is tevreden over de toekenning van het Rijk. "We zijn heel blij dat de minister inziet dat we goede vorderingen maken in Overvecht, maar dat er ook echt nog veel moet gebeuren. Met deze steun kan Overvecht flinke vooruitgang boeken."

Zijn collega-wethouder Kees Diepeveen ziet naar eigen zeggen "een momentum ontstaan". "Eerst zijn wij met veel partijen gestart met het actieprogramma Samen voor Overvecht, daarna volgden de corporaties en marktpartijen die willen investeren in verbetering van de wijk en nu krijgen we ook een flinke steun in de rug van het Rijk."

De komende maanden leggen de provincie en de drie gemeenten, samen met het Rijk, de financiële afspraken vast en worden de plannen verder uitgewerkt.