In vier Utrechtse gebieden is het vanaf zaterdag verboden om in de openbare ruimte lachgas te gebruiken. Het lachgasverbod wordt na een jaar geëvalueerd.

Eerder werd gemeld dat op vijf plekken in Utrecht een lachgasverbod zou komen. De gemeente heeft besloten om twee gebieden in Overvecht die naast elkaar liggen samen te voegen. Dat is gedaan om handhaving makkelijker te maken.

Naast in het gebied in Overvecht komt er ook een lachgasverbod in de omgeving van het sportpark Wesley Sneijder, in Lombok-Oost en in Kanaleneiland-Noord. In deze gebieden wordt volgens de gemeente momenteel veel overlast ervaren als gevolg van het gebruik van lachgas.

Volgens de gemeente is het mogelijk dat de overlast van lachgasgebruikers verplaatst door het verbod. Daarom wordt het verbod na een jaar geëvalueerd. Dan wordt bekeken of het probleem zich heeft verplaatst.

Na een voorstel van het CDA heeft de Utrechtse gemeenteraad vorig jaar besloten om gebieden aan te wijzen waarbinnen het verboden is om lachgas te gebruiken of te bezitten.

Ook op landelijk niveau wordt gekeken of het gebruik van lachgas aan banden gelegd kan worden. Zo wordt onderzocht of er een verbod kan komen op recreatief gebruik van het middel.