Het schilderij La Memoire de la Femme-Enfant van Salvador Dalí wordt in februari geëxposeerd in het Centraal Museum in Utrecht. Het schilderij is vanaf 15 februari voor het eerst in Nederland te zien, als onderdeel van de nieuwe tentoonstelling De tranen van Eros: Moesman, Surrealisme en de Seksen.

Het kunstwerk maakt samen met bijna 250 andere weken deel uit van de tentoonstelling over de Utrechtse kunstenaar Joop Moesman. Hij wordt volgens het museum gezien als de enige officieel erkende Nederlandse surrealist. Met de tentoonstelling wil het museum bezoekers het mooiste werk van Moesman presenteren.

"Voor de surrealisten vormden seksuele driften, net als dromen, een sleutel tot het bevrijden van het onderbewuste", aldus het Utrechtse museum. Naast Dalí, René Magritte en Max Ernst is er in de expositie ook ruimte gemaakt voor vrouwelijke surrealisten zoals Leonora Carrington, Leonor Fini en Dorothea Tanning.

De tentoonstelling maakt deel uit van MoesMánia2020, een culturele manifestatie om Moesman te eren. De Stadsschouwburg trapte begin januari de manifestatie af met een kleine tentoonstelling van Utrechtse kunstenaars die zich hadden laten inspireren op het werk van de surrealist.