Het ophangen van een hangmat of slackline aan bomen in Utrechtse parken is voortaan toegestaan, meldt de gemeente Utrecht woensdag.

Er zijn wel enige voorwaarden verbonden aan het ophangen van een hangmat. Zo is vooraf toestemming van de gemeente nodig en moet er boombescherming worden gebruikt. Ook mag alleen een eik, populier, iep, linde, wilg of tamme kastanje gebruikt worden.

De PopUp Hangplek van Arjan Visser mocht in de zomer van 2018 al proefdraaien met het ophangen van hangmatten op verschillende locaties in de stad. De gemeente was er echter niet zeker van dat er geen schade aan de bomen zou ontstaan door hangmatten en slacklines (kabels die tussen twee bomen worden opgehangen om op te kunnen balanceren).

De proef werd uiteindelijk verlengd tot de zomer van 2019, omdat eventuele schade aan bomen mogelijk pas later zichtbaar zou zijn. Woensdag is bekend geworden dat bij geen van de gecontroleerde bomen zichtbare schade is geconstateerd.

Het is daarom vanaf nu mogelijk om toestemming aan de gemeente te vragen om een hangmat of slackline aan een boom te bevestigen.