De 170 jaar oude rode beuk aan de Emmalaan in Utrecht krijgt een afscheidsbijeenkomst. De monumentale boom is aangetast door schimmel en moet daarom worden gekapt.

Buurtbewoners kunnen op 2 februari afscheid nemen van de boom. Bij de bijeenkomst zijn er drie startmomenten waarop geïnteresseerden langs kunnen komen: om 13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur. Bewoners worden opgeroepen een herinnering, gedicht of foto te delen.

In 2014 werd ontdekt dat er een schimmel in de boom zit. De gemeente heeft toen samen met buurtbewoners maatregelen genomen om de conditie van de beuk te verbeteren en de boom zo te kunnen behouden.

Later ontdekte men ook een parasitaire reuzenzwam op de boom. Deze zwammen zijn pas boven de grond zichtbaar als ze onder de grond al onherstelbare schade hebben aangericht aan de wortels. De rode beuk is een geliefde boom in de buurt, maar de kap bleek onvermijdelijk.

Wanneer de boom wordt gekapt, is nog niet precies duidelijk. Op de plaats van de oude beuk wordt uiteindelijk een 12 meter hoge nieuwe beuk geplaatst.