Alle Utrechtse basisscholen kunnen binnen twintig jaar aardgasvrij zijn, blijkt uit een verkennend onderzoek van de gemeente. Het project zou zo'n 34 miljoen euro kosten, waarvan drie kwart voor de rekening van de gemeente is.

In Utrecht zijn 117 basisscholen, waarvan een kwart al aardgasvrij is. Nieuwe scholen worden standaard aardgasvrij gebouwd - zoals OBS Haarzicht en SO Fier die deze maand worden geopend - maar ook bestaande scholen moeten energieneutraal worden. Er is onderzoek gedaan naar twintig verschillende scholen, die samen representatief zijn voor alle basisscholen in de stad. Utrecht wil dat zijn eigen vastgoed uiterlijk in 2040 energieneutraal is.

SPO Utrecht, waar 38 scholen onder vallen, was de initiatiefnemer van het onderzoek. De gemeente Utrecht breidde het uit tot alle basisscholen in de stad. Nu is in kaart gebracht wat er moet gebeuren om de bestaande scholen aardgasvrij te maken. De belangrijkste conclusie is dat er aanvullende middelen nodig zijn.

Het zou mogelijk zijn om in twintig jaar tijd alle scholen van het gas af te krijgen. De gemeente zou dan ruim 25 miljoen euro moeten investeren en de schoolbesturen ruim 9 miljoen euro. Een deel van het budget kan komen uit voordelen door het wegvallen van de gasrekening en lagere exploitatiekosten.

Scholen zullen in de toekomst op bijvoorbeeld stadsverwarming, een warmtepomp of een biomassa-cv-installatie kunnen worden aangesloten. Scholen willen ook graag het goede voorbeeld geven. Zonnepanelen en groene schoolpleinen moeten daarbij helpen.

De leerkrachten van scholen hebben wel een aantal voorwaarden voor de investeringen genoemd. Zo willen leerkrachten niet dat de verbouwingen ten koste gaan van het onderwijs of dat de rekening uiteindelijk van het onderwijsgeld af gaat, wat meer werkdruk oplevert.

De gemeente en de schoolbesturen gaan bekijken welke maatregelen precies nodig zijn per school en maken dan een concreet plan van aanpak.