Het Utrechts Monumentenfonds gaat toch geen woningen bouwen in de voormalige filmhuispanden aan 't Hoogt en de Slachtstraat. Jos Stelling, eigenaar van het Louis Hartlooper Complex en Springhaver, wil er een nieuwe bioscoop beginnen met drie zalen.

Vrijdag tekenden directeur Suzan ten Brake van het Utrechts Monumentenfonds (UMF) en Stelling een intentieovereenkomst. Ze gaan samenwerken aan het plan om Filmtheater Slachtstraat te openen.

Jos Stelling wil dat er weer films gaan draaien in de zalen van voormalig filmhuis 't Hoogt. Het oudste filmtheater van Nederland vertrok eind 2018 uit de historische panden en gaat een nieuwe start maken in De Machinerie. Sindsdien staan de panden leeg.

Er moeten drie filmzalen komen die samen goed zijn voor 200 stoelen. Het oude café wordt weer in ere hersteld. In het gehele complex van gebouwen komt ook het Museum voor het Kruideniersbedrijf. Er blijft nog wat ruimte over waar een andere culturele invulling voor zal worden gezocht.

De komende maanden worden gebruikt om de plannen uit te werken en de haalbaarheid te toetsen. De partijen hopen in de loop van 2021 open te kunnen gaan.