Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdagmiddag een onvoorwaardelijke celstraf van veertien maanden geëist tegen een 22-jarige man die vorig jaar juli een ramkraak pleegde op een vestiging van Coolblue aan het Europaplein in Utrecht.

De verdachte pleegde de ramkraak samen met een zeventienjarige jongen. Tegen hem werd 178 dagen jeugddetentie geëist waarvan 150 dagen voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar.

Het tweetal reed met een zwarte Audi in op de glazen pui van de winkel en vulde, eenmaal binnen, meegenomen tassen met elektronica. De mannen gingen ervandoor op een scooter.

De politie was zeer snel ter plaatse en wist het duo klem te rijden na het lossen van twee waarschuwingsschoten. De twee opzittenden kwamen daarbij ten val. Een van hen liep letsel op en werd overgebracht naar het ziekenhuis.

De agenten konden later een derde verdachte aanhouden. De twintigjarige man stal en leverde de Audi waarmee de ramkraak werd uitgevoerd. Zijn zaak is aangehouden wegens ziekte.

Verdachte schreef raptekst over ramkraak

De officier van justitie acht de schuld van het drietal bewezen. Uit onderzoek bleek dat de jongste verdachte een dag voor het misdrijf diverse gereedschappen kocht in een bouwmarkt, waaronder een breekijzer en betonschaar.

Ook werden hoofdlampen gekocht en is op beveiligingsbeelden te zien dat de twee verdachten hoofdlampen droegen. In de telefoon van een van de verdachten is bovendien een raptekst aangetroffen die overeenkomt met de toedracht van de ramkraak.

Op 12 december vond er een plofkraak plaats bij hetzelfde Coolblue-filiaal. Deze zaak is nog niet opgelost door de politie.