Stellen die in Utrecht zo snel en simpel mogelijk willen trouwen kunnen dat vanaf maart aan een balie doen in het Stadskantoor. Voorheen moest het bruidspaar naar een speciale trouwruimte waar ook plek was voor enkele gasten.

De VVD heeft het plan bedacht om de wachtlijst voor het zogenoemde 'eenvoudig trouwen' te verkorten.

In Utrecht kunnen stellen al eenvoudig trouwen. Dit gebeurt in ongeveer tien minuten, zonder ceremonie maar wel met het jawoord en het ondertekenen van de papieren. Deze vorm van trouwen gebeurt in een speciale ruimte op de zesde verdieping op het Stadskantoor.

De gemeente gaat nu, op initiatief van de VVD, flitshuwelijken aanbieden. Deze manier van huwelijksvoltrekking verschilt niet veel van het eenvoudig trouwen, maar gebeurt wel gewoon aan de balie. Op deze manier moet het nog sneller gaan waardoor er mogelijk meer huwelijken gesloten kunnen worden.

Het gaat om een proef van een half jaar van de gemeente om te bekijken of hier vraag naar is en of de wachttijden echt verkorten.

De kosten voor het baliehuwelijk zijn net zo hoog als bij het eenvoudig trouwen: 163 euro. Dit is overigens niet kostendekkend, de gemeente legt hierop bij om het huwelijk voor iedereen toegankelijk te maken.