Utrechters konden zaterdag tussen 14.30 en 17.30 uur gratis reizen met de gloednieuwe Uithoflijn. De tramlijn gaat maandag na anderhalf jaar vertraging eindelijk rijden.

De officiële opening van tramlijn 22 vond rond 14.00 uur plaats op Utrecht Centraal.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), gedeputeerde Arne Schaddelee, wethouder Lot van Hooijdonk en directeur Gerrit Spijkma onthulden de toegang naar de tramhalte.

De Uithoflijn moet het het belangrijkste vervoersmiddel worden tussen station Utrecht Centraal en Utrecht Science Park.

De voltooiing van de nieuwe tramlijn liet in totaal anderhalf jaar langer dan gepland op zich wachten, omdat de kosten ineens 84 miljoen euro hoger uitvielen.

De afgelopen maanden werd de tramlijn uitvoerig getest, zodat er bij de start van de dienstregeling tien keer per uur een tram kan rijden.

Een dag voor de opening vielen tijdens een testrit bij twee trams de stroom uit. Rond 18.00 uur, een half uur na de stroomuitval, was het probleem verholpen.

Met de ingang van de dienstregeling maandag wordt verwacht dat er per uur 4.320 reizigers van en naar het universiteitsterrein kunnen worden vervoerd.

Bewoners van de wijk Rijnsweerd demonstreerden bij de proefrit van de Uithoflijn. Ze vinden dat de overgang bij halte Kromme Rijn niet veilig is en willen dat de gemeente maatregelen neemt. (Beeld: DUIC/Robert Oosterbroek)

Zaterdagmiddag kunnen geïnteresseerden een proefrit met de gloednieuwe tram maken. Maandag gaat de officiële dienstregeling van start.