Museum Speelklok in Utrecht opent vrijdag 13 december een ruimte met speelklokken en -dozen met een koninklijke geschiedenis. In de ruimte komt ook een 2,5 meter hoge Clay-klok uit 1738 te staan.

In de kamer van het Utrechtse museum zijn diverse collectiestukken met koninklijke connecties te zien. Zo zijn er onder meer speeldozen van Wilhelmina en prinses Amalia te zien.

Na een restauratie in samenwerking met het Rijksmuseum is de Clay-klok vanaf vrijdag ook weer te zien. De speelklok is vanaf 1759 in het bezit geweest van Amsterdamse kunstverzamelaar Gerrit Braamcamp. De monumentale orgelklok wisselde verschillende keren van eigenaar. In 2016 kocht Museum Speelklok het uurwerk voor 720.000 euro.

Voor de productie van deze klok werkte de koninklijke klokkenmaker Charles Clay samen met kunstenaars uit verschillende landen, onder wie de Venetiaanse schilder Jacopo Amigoni en de Duitse componist Georg Friedrich Händel. De muziek die Händel voor deze klok componeerde, is voor de meeste mensen nog onbekend.

De collectie van Museum Speelklok, dat in 1954 werd opgericht, bestaat uit meerdere automatisch spelende muziekinstrumenten, waaronder automatisch spelende piano's, draaiorgels, klokken met speelwerken en kermisorgels.