Het Nederlands-Duitse deel van de Limes, de voormalige noordgrens van het Romeinse Rijk die door Utrecht loopt, is genomineerd voor de werelderfgoedlijst van de UNESCO, heeft verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven besloten.

Het Nederlands-Duitse deel van de Limes loopt door Duitsland en Nederland. In Nederland gaat het om een gebied van Herwen tot Katwijk. Langs deze route liggen veel vindplaatsen uit de Romeinse tijd, waaronder forten, wachttorens, schepen en het Kanaal van Corbulo.

Door de gunstige samenstelling van de grond zijn de archeologische resten in het gebied goed bewaard gebleven. De resten geven een beeld van hoe het leven langs de grens van het Romeinse Rijk er tweeduizend jaar geleden uitzag. Daarom zijn de vindplaatsen van grote archeologische betekenis.

Nederland draagt de best bewaarde en compleetste vindplaatsen voor aan de werelderfgoedlijst. Het gaat in totaal om 44 vindplaatsen langs de gehele Limes, waarvan vier in Utrecht.

Met de nominatie van de Limes lopen er nu twee Nederlandse aanvragen voor een plek op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Eerder dit jaar werd de Nieuwe Hollandse Waterlinie genomineerd. Rond Utrecht staan zo'n zestien forten die deel uitmaken van die linie.