Jaarbeurs heeft dinsdag het ontwerp gepresenteerd voor het toekomstige beurscentrum in Utrecht. Het Jaarbeursgebied moet een nieuwe wijk krijgen met beurshallen, kantoren, woningen, horeca en een stadspark.

Jaarbeurs presenteerde dinsdag met architectenbureau MVRDV van Winy Maas het nieuwe ontwerp aan de gemeente.

Hierin staan plannen voor een nieuw beurs-, event- en congrescentrum, maar ook voor het gebied eromheen waar duizenden woningen moeten komen. Er wordt gedacht aan twee- tot drieduizend nieuwe woningen in verschillende prijsklassen.

Jaarbeurs heeft 300 miljoen euro gereserveerd voor de investering in het terrein. In 2023 moet er worden gestart met de bouw en er wordt zeker twee jaar gebouwd. Er zijn ook plannen voor een theater- en concertzaal en een hotel.

District moet voor betere verbinding zorgen

Het Jaarbeursdistrict moet een betere verbinding vormen tussen binnenstad en de Merwedekanaalzone en Kanaleneiland, is te lezen in het plan. De hoofdroute moet een boulevard worden vanuit het station naar de achterliggende wijken.

Het nieuwe terrein loopt bovendien door tot over het Merwedekanaal, grenzend aan Kanaleneiland.

Een nieuwe brug naar de overkant van het Jaarbeursterrein over het Merwedekanaal behoort ook tot de wensen van de architect.

Terrein wordt autovrij

In het plan staat dat het hele Jaarbeursterrein in de toekomst autovrij moet worden. Parkeren wordt zoveel mogelijk op een onzichtbare manier opgelost en er wordt gekeken of een deel van het parkeren op afstand kan.

De logistiek verdwijnt bovendien uit het zicht. Alle distributie moet in het gebouw plaatsvinden en vanaf de Graadt van Roggenweg via een tunnel onder het terrein door gaan. Aan de waterkant, waar nu vaak vrachtwagens staan, komt een nieuw waterfront met horeca.

De komende periode wordt het plan ook aan bewoners en raadsleden gepresenteerd.