De Universiteit Utrecht (UU) biedt sinds afgelopen week onderwijs in een zogenoemde virtual classroom aan. Het virtuele klaslokaal is een primeur voor Nederlandse universiteiten.

Een docent kan vanuit een studio op afstand lesgeven aan maximaal 36 studenten. Ook kunnen wetenschappers de studio gebruiken om te vergaderen met collega's uit het buitenland.

In de virtual classroom staat de docent voor zes schermen waarop zes studenten per scherm te zien zijn. Hierdoor is interactie mogelijk. Daarnaast beschikt de docent over nog twee schermen waarop bijvoorbeeld presentaties of de resultaten van online vragen te zien zijn.

De virtual classroom draagt volgens de UU niet alleen bij aan vernieuwing van het onderwijs, maar ook aan vermindering van CO2-uitstoot door mobiliteit. De UU zegt de komende twee jaar fors te willen investeren in technologieën die onderwijs op afstand mogelijk maken.

Annetje Ottow, vicevoorzitter van het college van bestuur van de UU, zegt dat het virtuele klaslokaal perfect bij de universiteit past. "We kunnen zo ons onderwijs versterken én werken aan duurzaamheid en internationalisering."