De Gemeente Utrecht wil mogelijk de situatie op de Kromme Nieuwegracht aanpakken met nieuwe regels. Daar zou volgens bewoners namelijk nog te zwaar en te groot verkeer doorheen rijden.

De gemeente had al een breedtebeperking van 2,2 meter op de Kromme Nieuwegracht ingesteld door paaltjes te plaatsen op het Hieronymusplantsoen.

Ook is de rijrichting op de Nobeldwarsstraat omgekeerd, wordt er sinds de zomer extra toezicht gehouden en is er een speciaal meldpunt voor bewoners. Dit alles heeft er niet voor gezorgd dat het vrachtverkeer de route mijdt.

Te grote en te zware voertuigen kunnen schade aanrichten op de smalle en bochtige Kromme Nieuwegracht. Niet alleen bij geparkeerde auto's, ook de eeuwenoude werfkelders onder de rijbaan lijden onder de druk.

Extern bureau adviseert gemeente

Een extern bureau werd ingehuurd om de situatie te bekijken en de gemeente te adviseren over extra verkeersmaatregelen. Zij stellen voor om de rijrichting van de Kromme Nieuwegracht tussen de Muntstraat en de Drift om te draaien. Ook adviseert het bureau om een geheel vrachtwagenverbod in te voeren op het Hieronymusplantsoen en de Kromme Nieuwegracht.

In het gebied rondom de Kromme Nieuwegracht zou een verbod moeten komen op vrachtwagens die te zwaar zijn. Ook moeten de ontheffingen voor vrachtverkeer voor Achter Sint Pieter worden opgeheven. Hierdoor wordt de doorsteek vanaf de Trans voorkomen. Tot slot zou er een fysieke breedtebeperking moeten komen op de Voetiusstraat.