De Werkspoorfabriek aan de Schaverijstraat wordt op 1 november officieel geopend. De voormalige Plaatwerkerij van Werkspoor is getransformeerd tot een 10.000 vierkante meter groot bedrijfsverzamelgebouw.

In de Werkspoorfabriek zijn 48 bedrijven gevestigd, variërend van creatieve bedrijven en ambachten tot bedrijven uit de innovatieve maakindustrie. De nieuwe locatie biedt ook mogelijkheden voor bijeenkomsten en evenementen. Zaterdag houdt de Werkspoorfabriek open huis voor publiek tussen 11.00 en 16.00 uur.

Het interieur en de buitenruimte zijn allebei ontworpen door Utrechtse bedrijven. De begane grond is ingedeeld in industriële afdelingen. Hier zit een mix van ambachten en innovatieve maakbedrijven zoals brouwerij De Leckere en Magimix.

Op het dak liggen 910 zonnepanelen. De Werkspoorfabriek is een studieobject voor studenten van de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. De studenten doen studieopdrachten naar circulaire bouw in het kader van het project Creatief en Circulair Werkspoorkwartier.