Rijkswaterstaat gaat vanaf 4 november de kademuren langs de Muntkade, Kanaalweg en een deel van de Leidseweg in Utrecht herstellen.

Op 4 november start bouw- en constructiebedrijf Hakkers met het vervangen van de muren. In het voorjaar van 2021 worden de werkzaamheden naar verwachting afgerond.

Tijdens het recreatieseizoen van april tot en met oktober zijn er geen werkzaamheden. De fundering van de kademuren is deels vergaan, waardoor de kades niet meer aan de veiligheidseisen voldoen.

De aannemer gaat zoveel mogelijk vanaf het water op een trillingvrije wijze werken, omdat de kadeconstructie eeuwenoud is en sommige delen in zeer slechte staat verkeren.

770 meter kade wordt vervangen

De werkzaamheden beginnen met het plaatsen van een bouwkuip, een tijdelijke en waterdichte constructie. Hakkers verwijdert daarna stapsgewijs de bestaande kade, brengt een nieuwe damwand aan, verankert deze en werkt de kade af. Op deze manier vervangt de aannemer in totaal zo'n 770 meter kade.

De kades van het Merwedekanaal zijn gebouwd op een fundering van houten palen. Doordat de palen op bepaalde plekken zijn aangetast, kunnen verzakkingen en gevaarlijke situaties ontstaan.

Om de kades weer veilig te maken, vervangt Rijkswaterstaat de kadeconstructie. De kademuren zullen er boven water hetzelfde uitzien als voor de werkzaamheden.

Langs de Muntkade staan al sinds 2014 hekken op de oevers van het Merwedekanaal om gevaarlijke situaties te voorkomen. In 2015 liet Rijkswaterstaat weten geen geld en capaciteit te hebben voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Dit jaar was dit wel het geval.