De bouw van een nieuwe wijk met 2.000 woningen bij de Archimedeslaan loopt mogelijk vertraging op doordat de A27 niet verbreed mag worden.

De stikstofcrisis heeft ervoor gezorgd dat de vergunningen voor de verbredingen A27 en A12 rond Utrecht niet verleend kunnen worden.

Doordat de nieuwe wijk met ongeveer 2.000 woningen zo dicht tegen de snelweg aan zou komen te liggen zijn er aanpassingen aan de weg nodig. Er kan alleen een woonwijk gebouwd worden als er een geluidswal en stiller asfalt komt. Ook moet de Varkensbocht, de verbindingsweg tussen de A28 naar de A27 in zuidelijke richting, verdwijnen.

De verbreding van de snelweg is nu van de baan waardoor ook deze aanpassingen stil zijn gelegd.

Wat de gevolgen zijn voor de nieuwe woonwijk wordt nu onderzocht door de gemeente Utrecht en de projectontwikkelaar Aprisco. De organisaties hopen later meer duidelijkheid te kunnen geven.

Daarnaast onderzoeken betrokkenen hoe vergunningen die geraakt zijn door de stikstofcrisis alsnog afgegeven kunnen worden.

Aan de Archimedeslaan staat nu nog een groot complex, waar tot juli van dit jaar vierhonderd studenten woonden. De bewoners zaten daar sinds 2010 op basis van een tijdelijk contract. Afgelopen juli moesten ze vertrekken, omdat men ging beginnen met de sanering en sloop van het pand.