Een handjevol bewoners van Overvecht heeft zaterdagmiddag de veelbesproken bussluis op de Amazonedreef geblokkeerd. De demonstranten willen dat de gemeente het obstakel weghaalt.

Eind 2018 zou de bussluis op de Amazonedreef al voor een periode van één jaar worden opengezet. Een groep bewoners had toentertijd een plan ingediend bij de gemeente en dat werd door een meerderheid van de raad aangenomen.

De Utrechtse Fietsersbond was het echter niet met het plan eens. De organisatie diende verschillende bezwaren in, maar deze werden ongegrond verklaard. De belangengroep spande vervolgens een kort geding aan en werd door de rechter in het gelijk gesteld.

'Minder ongelukken zonder bussluis'

De omwonenden maken zich onder meer zorgen over de veiligheid. Zij verwachten zonder bussluis minder verkeer en daardoor ook minder ongelukken op de Carnegiedreef. Daarnaast zeggen ze dat de wijk door de sluis minder goed te bereiken is en dat ze een groot stuk moeten omrijden.

Ria Glas van de Fietsersbond zei eerder dat er zonder bussluis juist onveilige situaties op de Amazonedreef ontstaan. "Door het verwijderen van de bussluis wordt de weg veel onveiliger voor fietsers. De bussluis is destijds juist aangelegd om de weg veiliger te maken. Vóór de aanleg van het obstakel zijn meerdere ernstige ongelukken gebeurd."

Met de actie van zaterdag roepen de omwonenden de wethouder op om in actie te komen. "De wethouder vertoont een gebrek aan motivatie, wil en inspanning om dit besluit van de raad uit te voeren", zegt Sofyan Al Kandoussi, initiatiefnemer van het burgerinitiatief om de bussluis te verwijderen.