De regio Utrecht is na Stockholm de meest competitieve plek van Europa, blijkt maandag uit de Regional Competitiveness Index (RCI) van de Europese Unie.

De driejaarlijkse index beoordeelt sinds 2010 de concurrentiekracht van 268 Europese regio's op basis van meer dan 70 indicatoren. De indicatoren hebben betrekking op onderwerpen als innovatie, bereikbaarheid, digitale infrastructuur, onderwijs, gezondheid en arbeidsmarkt.

Voor de burgemeester van Utrecht Jan van Zanen komt de toppositie van Utrecht op deze ranglijst niet helemaal als een verrassing. "Met onze onderwijs- en zorginstellingen, infrastructuur en ondernemingen laten we al jarenlang zien tot de Europese top te behoren. Maar dat gaat niet vanzelf. Het zijn alle mensen die hier wonen en werken, die maken dat Utrecht één van de meest concurrerende regio's is."

Wethouder Klaas Verschuure van Economische Zaken is blij dat Utrecht wordt gewaardeerd. "Dit betekent ook een extra verantwoordelijkheid voor Utrecht en de regio, om het ondernemingsklimaat goed te onderhouden. De regio Utrecht is het economisch hart van ons land en een belangrijke economische factor in Europa."