Burgemeester Jan van Zanen heeft vrijdagmiddag een gevelsteen aan het Utrechtse stadhuis ter ere van honderd jaar kiesrecht onthuld.

De burgemeester onthulde de steen samen met initiatiefnemer Marjet Douze van het Utrechts Geveltekenfonds.

Het idee om het jubileum van het kiesrecht te vieren met een gevelsteen werd geopperd in de gemeenteraad. Middels een motie vond het idee doorgang.

In 1919, twee jaar na invoering van het kiesrecht voor mannen, werd het algemeen kiesrecht ingesteld in Nederland. Sindsdien mogen mannen én vrouwen stemmen.

Voorafgaand aan de onthulling sprak burgemeester Van Zanen de belangstellenden toe. Hij benadrukte onder meer dat gelijkheid anno 2019 nog altijd een belangrijk thema en gespreksonderwerp is.

Douze vertelde na de onthulling het verhaal achter de steen. "Met deze gevelsteen vieren wij de moderne democratie. Samen met beeldhouwster Britt Nelemans kozen wij een beeld van Vrouwe Justitia. De woorden Jus Suffragii betekenen letterlijk: recht om te kiezen."

Na de onthulling was er in het stadhuis een programma voor bewoners en raadsleden. Zij gingen met elkaar aan tafel en discussieerden over het verleden en de toekomst van gelijke rechten en behandeling.