Het Nederlands Film Festival (NFF) gaat aanstaande vrijdag van start. Van 27 september tot en met 5 oktober zijn in Utrecht tientallen films te zien en evenementen te bezoeken.

Films en documentaires

Negen dagen lang kunnen bezoekers van het filmfestival op twintig locaties terecht voor in totaal 85 filmpremières. Wij selecteerden tien films voor je, in willekeurige volgorde.

  • Instinct - De door Halina Reijn geregisseerde openingsfilm van het festival met Carice van Houten gaat over Nicoline, een gevangenispsychiater. Zij laat zich tijdens haar nieuwe baan in een tbs-kliniek verleiden tot een gevaarlijke verhouding met een serieverkrachter.
Bekijk de trailer van Instinct
137
Bekijk de trailer van Instinct
  • Nu verandert er langzaam iets: Een film over de hedendaagse zoektocht naar betekenis.
  • Kapsalon Romy: Een nieuwe jeugdfilm van Mischa Kamp, bekend van Het Paard van Sinterklaas. In de film worden drie generaties geconfronteerd met de gevolgen van alzheimer.
  • Niemand in de Stad: Deze film van documentairemaker Michiel van Erp vertelt het verhaal van drie leden van het Amsterdamse Studenten Corps. De film kreeg negen nominaties bij de Gouden Kalveren.
  • De belofte van Pisa: Gebaseerd op het succesvolle boek van Mano Bouzamour, vertelt deze film van regisseur Norbert ter Hall het verhaal van de vijftienjarige Samir, de enige leerling van Marokkaanse komaf op het Muzieklyceum in Amsterdam-Zuid.
  • Dirty God: Een film van regisseur Sacha Polak. Door een zuuraanval veranderen het uiterlijk en het sociale leven van Jade ingrijpend.
Bekijk hier de trailer van Dirty God
139
Bekijk hier de trailer van Dirty God
  • Puck & Hans - Made in Holland: De documentaire volgt het succesvolle modeduo Puck Kroon en Hans Kemmink in de aanloop naar hun tentoonstelling in het Amsterdam Museum in de zomer van 2017.
  • Take Me Somewhere Nice: Door regisseur Ena Sendijarević. Alma, een Nederlandse tiener, belandt tijdens een zomervakantie in Bosnië in de ene bizarre situatie na de andere.
  • Kabul, City in the Wind: Deze documentaire van Aboozar Amini bekijkt de verwoeste Afghaanse hoofdstad Kaboel vanuit de ogen van twee kinderen en een buschauffeur.
  • Mijn bijzonder rare week met Tess: Dit zomerse jeugddrama van Steven Wouterlood gaat over de grote zaken van het leven, zoals de liefde en de dood, terwijl het tegelijkertijd luchtig blijft.
Bekijk hier de trailer van Mijn Bijzonder Rare Week Met Tess
121
Bekijk hier de trailer van Mijn Bijzonder Rare Week Met Tess

Gouden Kalveren worden uitgereikt tijdens Filmgala

Op vrijdagavond 4 oktober worden de Gouden Kalveren uitgereikt tijdens het Filmgala 2019 in de Stadsschouwburg.

De onafhankelijke jury's bepalen de beste films in de categorieën Korte Documentaire, Korte Film, Televisiedrama en Interactive. De jury's bestaan uit drie professionals op elk gebied.

Kanshebbers voor de Gouden Kalf zijn onder meer Dirty God (beste film), De waarheid over mijn vader (beste korte documentaire), The Walking Fish (beste korte film), Mocro Maffia (beste televisiedrama), Jeroen Spitzenberger (beste acteur televisiedrama) en Rifka Lodeizen (beste actrice televisiedrama). Bekijk hier alle nominaties per categorie.

Veel gratis evenementen tijdens NFF

Naast het bekijken van films is er tijdens het NFF elke dag voldoende te beleven zonder dat je daarvoor je portemonnee hoeft te trekken.

Zo zijn de tien genomineerde interactieve mediaproducties in onder meer de categorieën games, virtualrealityfilms en multimediale producties gratis te zien op een interactieve expo. De expo is van 27 september tot en met 3 oktober te bezoeken in onder meer IMPAKT, het centrum voor mediacultuur.

Ook gratis toegankelijk: de stationshal van Utrecht Centraal die van 27 september tot en met 4 oktober verandert in een pop-upbioscoop met korte festivalfilms.

In De Winkel van Sinkel worden verschillende podcasts en talkshows opgenomen, gepresenteerd door onder meer Art Rooijakkers en Anna drijver. Ook op andere locaties, zoals de Janskerk, De Winkel van Sinkel, en het Centraal Museum, vinden evenementen plaats. Bekijk hier het hele programma voor het Nederlands Film Festival.

Pop-upbioscoop op Utrecht Centraal in 2018. (Foto: Pathe).

Kinderen halen hun hart op bij De Fabeltjeskrant

De tv-klassieker De Fabeltjeskrant is terug met de nieuwe film De Grote Dierenbos-spelen van regisseur Freek Quartier. De film is speciaal afgestemd op de nieuwe generatie kinderen en heeft een digitale transformatie ondergaan. Zo zijn de beelden beweeglijker en moderner dan ooit.

De film draait op zaterdag 28 september om 9.45 uur in Kinepolis Jaarbeurs en op zondag 29 september om 9.30 uur in Pathé Rembrandt.