De in steigers gehulde Domtoren zal van 15 oktober tot 21 december het doek worden waarop muzikale projecties afspelen.

Het project heet Keys of Light en is bedacht door het Utrechtse bedrijf Mr. Beam, dat onder meer bekend is door de projectie op het Nijntje Museum.

Directeur Mo Assem zegt dat elke noot invloed heeft op de projectie. "Hoge noten en lage noten, de combinatie van noten én ook hoe hard en hoe snel er gespeeld wordt. Een intiem gebaar op de piano wordt grootst zichtbaar op de Domtoren."

In de piano, die in een glazen huisje op het Domplein komt te staan, zit slimme software die precies leest wat de muzikant speelt. Deze software stuurt vervolgens projectoren aan die op de Domtoren gericht staan.

De Domtoren is verhuld achter bouwsteigers. Volgens Assem is het daarom het perfecte moment om het project te starten. "Met de projectie wordt de Dom weer op een bepaalde manier zichtbaar. Een akkoord bestaat uit drie noten en met elk akkoord worden drie architectonische elementen uitgelicht.”

De projectie laat overigens niet alleen onderdelen van de Domtoren zien, ook de steiger gaat een rol spelen. De piano zal bespeeld worden door bestaande en opkomende talenten, maar ook door amateurs. Op 15 oktober vindt de première plaats.