De politieke partijen in Utrecht willen dat de gemeente actie onderneemt om trappen vanaf de Moreelsebrug op Utrecht Centraal te realiseren en zo de enorme drukte op sommige perrons tegen te gaan. Dit is een langgekoesterde wens van de voltallige gemeenteraad en veel forensen.

Het perron bij spoor 5 en 7 is nu zo druk dat ProRail gebruikmaakt van crowdcontrol om reizigers beter te spreiden. Zo klinkt er onder andere een nieuwe omroep waarmee forenzen worden opgeroepen om door te lopen als ze vanuit de stationshal komen.

De drukte op het perron zou ook minder worden als reizigers via de Moreelsebrug kunnen lopen. Alle politieke partijen in Utrecht willen deze trappen graag hebben. Tot nu toe stuitte dat altijd op de dreiging van een miljoenenclaim door Klépierre, eigenaar van Hoog Catharijne. De Franse multinational vreest inkomstenverlies als mensen niet meer via het winkelcentrum hoeven te lopen.

Met Klépierre zijn ooit afspraken gemaakt dat er geen trappen mogen komen, behalve als de veiligheid in het gedrang komt door toenemend reizigersverkeer. Daarom zou het volgens de politiek in Utrecht nu tijd zijn om met alle betrokkenen in gesprek te gaan om de aanleg van de trappen te bespoedigen.