Archeologen hebben in de buurt van Castellum Hoge Woerd wapenstukken, paardentuig, kledingspelden, vingerringen en kruiken uit de Romeinse tijd gevonden. De objecten lijken voor een deel te zijn geofferd in de rivier de Rijn, op dat moment de grensrivier van het Romeinse Rijk.

Vanaf begin mei werd archeologisch onderzoek gedaan aan de Kuinderboslaan, schuin tegenover Castellum Hoge Woerd. De vondsten werden gedaan aan de overzijde van de grensrivier.

Er zijn twee pijlen gevonden die horen bij een manuballista, een draagbaar stuk artillerie dat geldt als de 'mitrailleur' van het Romeinse leger en waarmee enkele honderden meters ver kon worden geschoten. Ook zijn twee hoofdstellen van Romeinse cavaleriepaarden gevonden.

De archeologen denken dat het paardentuig opzettelijk in het rivierwater is gedeponeerd. Dat geldt ook voor twee kruiken met opvallende inscripties, waarvan er één opzettelijk is doorboord. Dit wijst volgens de archeologen op een offerhandeling.

Het archeologisch onderzoek vond plaats in verband met de bouw van een nieuwe woonwijk. De vondsten zijn inmiddels geborgen en worden de komende maanden geconserveerd en verder onderzocht. Naar verwachting zullen de vondsten medio 2020 worden gepresenteerd in Castellum Hoge Woerd.