Zes politieke partijen in Utrecht hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college over de problemen met het trainingswater van de roeiverenigingen in de stad. De drie sportclubs Triton, Orca en Viking lieten vorige week weten 300.000 euro te vragen van de gemeente omdat ze een jaar lang geen gebruik zouden kunnen maken van het Merwedekanaal.

Triton, Orca en Viking willen het bedrag gebruiken voor het vervoer van wedstrijdboten naar alternatieve locaties, het wegslepen van pontons en voor trainingskampen.

De lokale fracties willen van de gemeente weten hoe de beoefening van de sport kan blijven plaatsvinden op het kanaal en tijdens werkzaamheden. Tussen de 2.600 roeiers van de verenigingen zitten ook een aantal atleten van internationaal niveau die moeten trainen voor de Olympische Spelen in Tokio.

De politieke partijen stelden verder vragen over het afsluiten van de hoofdfietsroute Kanaalweg. Die weg wordt voor meer dan een jaar afgesloten, kort nadat deze al voor bijna een jaar dicht was.

De partijen vragen zich af waarom ze niet eerder geïnformeerd zijn over de werkzaamheden rond de Mandelabrug.