Gökmen T. hoeft niet verplicht aanwezig te zijn bij de volgende pro-formazitting in de zaak over de tramaanslag in Utrecht, maakt de rechtbank Midden-Nederland woensdag bekend. De tweede niet-inhoudelijke zitting vindt op 23 september plaats.

T. wordt momenteel onderzocht door deskundigen in het Pieter Baan Centrum. Het is nog niet bekend wanneer dit onderzoek afgerond zal zijn.

Bij de eerste niet-inhoudelijke behandeling, in juli van dit jaar, moest de 38-jarige verdachte wel verplicht aanwezig zijn. De rechtbank vond het destijds "belangrijk om tijdens deze zitting met de verdachte te kunnen spreken over de voortgang van zijn strafzaak".

Woensdag laat de rechtbank weten nu geen aanleiding te zien om hem te verplichten bij de tweede zitting aanwezig te zijn. T. heeft al aangegeven niet op deze zitting te verschijnen.

Inhoudelijke behandeling in 2020

De 38-jarige T. staat terecht voor het op 18 maart doodschieten van vier mensen in een tram bij het Utrechtse 24 Oktoberplein. De slachtoffers waren een negentienjarige vrouw en drie mannen van 28, 49 en 74 jaar oud.

De eerste inhoudelijke behandeling van de rechtszaak zal in 2020 plaatsvinden.