De rechtbank Midden-Nederland heeft een 32-jarige man uit Zeist veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en een taakstraf van honderd uur omdat hij in februari twee keer een nepbom plaatste bij het gebouw van de Rabobank in de Utrechtse wijk Kanaleneiland.

De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De man heeft de nepbommen neergelegd om onder een gesprek met een fraudespecialist van de bank uit te komen.

Hij omschrijft zijn daad als "impulsief", maar daar gaat de rechtbank niet in mee. Zo belde hij telkens zelf de politie en schafte hij speciaal voor de acties een nieuwe telefoon en simkaart aan die hij later weggooide.

Ook verklaarde de man dat hij bij het leggen van de tweede nepbom wist wat voor gevolgen dit zou hebben, maar dat dit hem niet weerhield het nog een keer te doen.

Man is zwakbegaafd en heeft persoonlijkheidsstoornis

Uit onderzoek blijkt dat de verdachte zwakbegaafd is en een persoonlijkheidsstoornis heeft. Zijn straf valt daarom lager uit.

Hier staat tegenover dat de man zich moet laten behandelen en zich moet melden bij de reclassering.

Woningen ontruimd en mensen geëvacueerd

De verdachte plaatste op 5 februari een pakket omwikkeld met ducttape bij het gebouw van de bank. Op het pakket was een klok bevestigd. Het kantoor werd ontruimd en de omgeving werd afgezet. Uiteindelijk bleek het om een nepbom te gaan.

Op 18 februari plaatste de man opnieuw een nepbom bij het bankgebouw. Dit keer zat de nepbom in een koffer. Twee pakketten die in de koffer zaten, waren verbonden met stroomdraden. Ook knipperde een rood lichtje. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam ter plaatse, het tramverkeer werd stilgelegd en autoverkeer werd omgeleid. Ook moesten 44 woningen worden ontruimd en werden tweehonderd mensen geëvacueerd.

De verdachte werd na sporenonderzoek en aan de hand van camerabeelden op 20 februari aangehouden.