Een 22-jarige automobilist is donderdag veroordeeld tot negen maanden celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor het aanrijden van een vijftienjarige maaltijdbezorger op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. De jongen overleefde het ongeval niet.

De automobilist krijgt ook een rijontzegging van twee jaar en een taakstraf van tachtig uur. Verder moet hij zich laten behandelen voor zijn softdrugsverslaving.

In januari van dit jaar werd het vijftienjarige slachtoffer aangereden bij het oversteken van de Amsterdamsestraatweg. Hij werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar hij de volgende dag aan zijn verwondingen overleed.

Uit onderzoek is gebleken dat de automobilist die hem aanreed onder invloed van cannabis was en te hard reed. De bestuurder reed met een snelheid van 80 kilometer per uur over de Utrechtse straat, 30 kilometer per uur te hard.

Rechtbank houdt rekening met jonge leeftijd

Het vonnis van de rechtbank Midden-Nederland komt niet overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM), dat eerder een celstraf van twaalf maanden had geëist.

De rechtbank houdt meer rekening met de leeftijd van de verdachte en zijn houding tijdens de zitting.