De politierechter heeft woensdag twee verdachten van openlijk geweld tegen politieagenten op de Kanaalstraat veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen en werkstraffen van 100 en 150 uur.

Op 16 april van dit jaar waren de agenten bezig met de arrestatie van een 23-jarige man uit Utrecht. Tientallen omstanders bemoeiden zich met deze aanhouding. De agenten werden geslagen, geduwd, geschopt en uitgescholden.

De politieagenten moesten uiteindelijk wapenstokken gebruiken. Voor het herstellen van de orde kwamen tientallen agenten ter plaatse.

Een 19-jarige man uit Utrecht en een 22-jarige man uit Culemborg probeerden volgens het Openbaar Ministerie (OM) de agenten die zich bezighielden met de arrestatie te trappen en te slaan.

De mannen hebben allebei vastgezeten en hoeven van de rechter niet terug de gevangenis in. Ze kregen celstraffen van 60 dagen, waarvan 51 voorwaardelijk en 30 dagen waarvan 21 voorwaardelijk. Ook kregen ze een taakstraf van 150 en 100 uur.

Een 29-jarige verdachte werd eerder al veroordeeld tot veertig dagen cel, waarvan vijftien voorwaardelijk.

De man om wie de vechtpartij draaide, wist tijdens de opstoot te ontkomen. Hij heeft zich later gemeld bij de politie en staat eind dit jaar voor de rechter.