Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een taakstraf van tweehonderd uur en een grotendeels voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een achttienjarige man voor een steekincident op de Janskerkhof afgelopen Koningsnacht.

Tijdens Koningsnacht sprak de verdachte drie jongens aan die ballonnen met lachgas bij zich hadden. De man wilde er ook een hebben. Het drietal weigerde echter, omdat ze vlak daarvoor waren gewaarschuwd door de politie.

Volgens de verdachte ontstond er na deze woordenwisseling een gevecht, waarbij hij op de grond terechtkwam en werd geslagen. Hij zou vervolgens zijn mes hebben getrokken en ermee hebben rondgezwaaid, waardoor hij een van de jongens raakte.

Het slachtoffer verklaart echter dat de verdachte na het weigeren van de ballon agressief werd, een mes trok en "uit het niets" het slachtoffer neerstak. Het gevecht ontstond volgens hem pas nadat het slachtoffer het mes had afgepakt en weggegooid.

'Verklaring van slachtoffer aannemelijk'

De officier van justitie oordeelt dinsdag dat de verklaring van het slachtoffer aannemelijk is en die van de verdachte niet. Het OM acht een poging tot doodslag bewezen en eist een celstraf van 245 dagen, waarvan 200 voorwaardelijk.

Ook vraagt het OM als bijzondere voorwaarde een ambulante behandeling, een meldplicht en een contactverbod met het slachtoffer.